Gøy med kroat-mat!

Glade kokker

Glade kokker

Onsdag 4.11.2009 samlet vi oss, en gruppe på ti matentusiaster seg for å ha en kroatisk kokkekveld. Oppdraget var å lære å lage en slavonsk middag. Vår innhentede ekspert, Terezija Turkalj, tok utfordringen på strak arm, og gikk inn for oppgaven med full entusiasme.

Dette ble veldig gøy! Stemningen var god, og maten ble fortreffelig. Vi bestemte oss like godt for å ha en ny kokkekveld i slutten av januar (datoen kommer vi tilbake til), slik at også de som ikke hadde anledning denne gang, kan få sjansen til å bli med. Her følger uansett oppskriftene, god kokking!

Forrett: Kyllinglår med mlinci

  • 1-2 kyllinglår pr person
  • Mlinci (se egen oppskrift under)
  • salat etter smak
  1. Krydre kyllinglårene med Vegeta og pepper
  2. Legg i langpanne med tilsatt melange-margarin/olje
  3. Stek nederst i ovnen på ca. 200° C til kyllinglårene er stekt  35-50 min. Gyldenbrune (alt vann må fordampe fra langpanna)
  4. Legg myke/forvellede mlinci i langpanna med kyllinglårene, vend dem i kraften og stek litt lenger (8 min).
  5. (Kan også lages i stekepanne)

For gode mlinci; bruk gjerne pastamaskin

For gode mlinci; bruk gjerne pastamaskin

Mlinci (hjemmelaget) 10 pers (1-2 timer)

  • 1,6 l hvetemel
  • 0,5 l vann
  • 1 ts salt
  • (1-2 egg)
    Bland ingrediensene, elt deigen til den er fast og fin, la den hvile ½ time

  1. Kjevle ut deigen til ei tynn lefse/evt. bruk pastamaskin (prikk deigen litt med gaffel)
  2. Legg i langpanne og stek på øverste rille i ovnen på grill til det dannes brune flekker på toppen, snu deretter lefsene.

(Kan oppbevares flere mnd tørt)

Alternativt: ferdiglagde /kjøpte mlinci

  1. Putt mlinci i kokende vann for å forvelle dem myke (ca 3-5 min)

Hovedrett: Gryterett (ca 1 t)

Denne gryteretten kan tilberedes på to forskjellige måter. Én måte er å bruke både svinekjøtt og lever, men utelate alle grønnsakene unntatt løk (denne går også en del raskere å lage), et annet alternativ er å utelate lever, men beholde alle grønnsakene. Eller du kan ta med alt, slik vi har gjort det her 🙂 .

Ingredienser:

  • 400 svinekjøtt/annet kjøtt
  • 50 g lever
  • 2 løk skåret i biter
  • 1-2 gulrøtter
  • ½ persillerot
  • 2 stenger stangselleri
  • 1 fedd hvitløk
  • ½ chili
  • 1 paprika
  • litt bladpersille
  • litt mel til jevning
  • Polenta og surkål (se under)

Kutt kjøtt og lever i terninger
Stek svinekjøttet på middels sterk varme til det er brunt og legg i gryte
Skjær opp løk og la det putre en tid sammen med kjøttet
Kutt grønnsaker i terninger og legg i gryta
Stek lever og legg i gryta

Lag jevning av mel og vann og hell over innholdet i gryta

  1. Kutt kjøtt og lever i terninger
  2. Stek svinekjøttet på middels sterk varme til det er brunt og legg i gryta
  3. Skjær opp løk og la det putre en tid sammen med kjøttet (tilsett gjerne litt vann underveis)
  4. Kutt grønnsakene i terninger og legg i gryta
  5. Stek lever og legg i gryta (hvis innholdet er tørt, kan du gjerne tilsette leveren direkte)
  6. Når leveren er brunet; lag jevning av mel (1 ss) og vann (3 dl) og hell over innholdet i gryta

Tilsett vann  litt og litt, la det småkoke til kjøttet er ferdig, og grønnsakene møre.

Polenta

Polenta

Polenta

  • 250 gr polentamel
  • 8 dl vann
  • litt salt
  • 1 ss olje

Bland ingrediensene i ei gryte, kok opp og la det småkoke i ca 8 min. Pass på at innholdet ikke svis i gryta!

Surkål

250 g surkål (sauerkraut/tysk surkål, kan kjøpes i tyrkiske butikker) brunes i 40 g margarin.

Dobar tek!

En tanke om “Gøy med kroat-mat!

  1. Nina Tveit

    Hei:) Min datter skal ha om Kroatia som oppgave i en reiselivsmesse på skolen, vi lurte i den forbindelse på om dere kunne hjelpe med tips på noe enkelt «typisk» kroatisk hun kunne servert på sin stand:) På forhånd takk for hjelpen Vennlig hilsen Nina og Tuva

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *